Моят първи полет с хеликоптер – и то над Хаваите! 60 минути, в които се издигнахме в небето над Мауи и Молокай и надникнахме в кътчета, до които трудно ще стигнеш по земята…но преди да започна да ви разказвам, пуснете си този хавайски плейлист, за да се потопите напълно в атмосферата на островите. Сложете слушалките и четете, за да се пренесете с мен на 13 000 км от България на хеликоптера.

Струва ли си да отидете на полет с хеликоптер?

Полетите с хеликоптер, особено в чужбина, са скъпи. Достатъчно скъпи, че човек сериозно да се замисли дали да отдели такава част от бюджета си за кратка екскурзия. При мен също имаше известно колебание, но щом видях снимки от въздуха си казах, че тази възможност не е за изпускане. Казах си: “ако на Хаваите не отида на полет с хеликоптер, то къде?” Знаех, че поради сравнително крактия ни престой на Мауи нямаше да имаме време да отидем до националния парк Халеакала, а с хеликоптера щяхме да успеем да надникнем в кратера на спящия вулкан със същото име, което беше още един плюс.

Всичко зависи от времето

Казват, че Мауи има над 20 микроклимата поради големите вариации в релефа на острова. Устойчивите ветрове от североизток се сблъскват с планините във вътрешността и издигат горещия влажен въздух нагоре, където той се охлажда и образува дъждовни облаци. Поради това северните и източните брегове на Мауи са зелени и богати на тропическа растителност, докато южните и част от западните са със спокойни води, по-сух климат и плажове с мек ситен пясък. Много често прогнозите за времето в интернет не разграничават различните региони на Мауи и може да ви показват непрекъснати дъждове, въпреки че на големите плажове времето е повече от прекрасно. Можете да си пийвате кокосова вода от истински орех и да се печете, като едновременно с това гледате как облаци покриват върховете на планината Mauna Kahalewai (в превод “къщата на водата”) и там се изсипва тропически дъжд.

Тези особености в метерологичните условия означават, че понякога полетите над планините на Мауи и кратера на Халеакала могат да разкриват приказни гледки, но е възможно над върховете да са се извили бури, които да попречат на хеликоптера да преминава безопасно. Такъв се оказа нашият случай. Бяхме направили резервация за едночасов тур на целия остров, но когато пристигнахме на хелипорта в Кахулуи за полета си с Air Maui, разбрахме, че няма да можем да се издигнем над вулкана. Предложиха ни обаче друга едночасова опция – въздушна екскурзия над западната част на Мауи и съседния остров Молокай, който се слави със своята непокътната природа и високи водопади. Така се озовахме на борда до пилота, готови за приключения.

Западен Мауи

В началото на полета хеликоптерът обикаля част от западния бряг на Мауи, до която много от туристите не стигат, тъй като пътят там е по-тесен и криволичещ и хората не искат да рискуват да минават с наетите автомобили. Ивицата е малко по-скалиста, а тук-там са сгушени малки плажчета, преди да се стигне до южната страна на острова с големите курорти. От време на време се вижда някоя вила близо до бряг, в който се разбиват сините вълни на океана.

Молокай

Първоначално смятах, че най-много ще ми хареса да разглеждам Мауи от небето, но звездата на нашата разходка неоспоримо беше съседният Молокай. Тих остров без тълпи от туристи и без светофари, а с непокътната природа и зелени долини, Молокай е автентичен и изключително красив. Ще се почувствате като в рая, когато се издигнете над северния бряг с най-високите скали над море в света. От тях се спускат тънки водопади, падащи направо в океана. Пред вас се разкриват лазурни води и драматично стръмни вулканични скали, обляни в палми и тропическа растителност.

След това впечатляващо начало, пилотът навлезе и се сниши в тучните недокоснати долини, заобиколени от цели групи водопади на няколко нива, опънати като водни конци измежду нагънатите склонове. В средата на една от долините дори видяхме една-единствена къщичка, заобиколена от джунгла – как се стига до нея, нямам никаква идея.

Но помислете и за още нещо: някога Молокай е бил островът, на който през 19. век са били прогонвани болните от проказа, след като броят им на Хаваите започва да става все по-голям. Най-вероятно това е и причината той да остане толкова тих и части от него да са толкова изолирани, а природните му красоти да се запазят до такава степен, вместо да се застрои с хотели и ресторанти. Животът е пълен с контрасти и тук на едно място съжителстват великолепието на земята и историята на една болест.

Днес Молокай е за пътешественици, които търсят нещо по-различно от типичните туристически курорти и предпочитат местенца, застинали във времето. Има нещо привлекателно в това да бъдеш на място, което е леко встрани от най-отъпканата пътека. Този път го видяхме само отгоре и закратко, но кой знае, може някой ден да се озовем долу на бреговете му и да усетим тропическата природа отблизо.

Обратно към Мауи

На връщане към летището прелетяхме над южната част на Мауи – частта с дългите плажни ивици и просторните хотелски комплекси с огромни градини и множество басейни. На една от снимките по-долу можете да видите и голф игрището King Kamehameha. Скоро щяхме да кацнем и да започнем своето хавайско приключение на сушата – пътуване с кола из различните части на острова, които видяхме от въздуха. Направихме летящ старт на тропическата си ваканция – и в буквалния, и в преносния смисъл!

Голф игрището King Kamehameha

Закачете в Pinterest: 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *