Аляска не звучи като дестинация, за която да мечтаете, но този северен щат има своя неповторима атмосфера и природа, която може да ви подари едно незабравимо пътуване и да погъделичка авантюриста у вас.

Да, Аляска не е за всеки. Ако идеалната ваканция за вас е да разгледате някой красив град и да посещавате музеи и известни забележителности, тогава Аляска едва ли ще ви хареса. Но тя ще пасне прекрасно на всеки, който носи в себе си приключенски дух и обича да бъде сред природата. Да усетиш полъха на дивото около себе си може да има своето очарование.

  1. Дивите животни

По моите наблюдения в САЩ като цяло има много диви животни (до общежитието ми в Мейн редовно си пасяха сърнички, например), но това е още по-валидно за Аляска. В Мейн не можах да видя американски лос, но в Аляска видях такъв още в първия си ден в Анкъридж. Там ще видите лосове да се разхождат около пътя или да влизат в задния ви двор, за да опасат градината ви, поради което повечето хора ограждат зеленчуковите си насаждения през лятото и отварят оградите чак през есента, когато са набрали всичко, което им е нужно и нямат против лосовете да овършеят останалото. Даже го предпочитат, тъй като животните им спестяват усилията да почистят остатъците от реколтата.

Разбира се, ако някоя от десетките хиляди мечки, които живеят в Аляска, ви навести в задния ви двор, тогава вече няма да ви е толкова забавно. Според Alaska Department of Fish and Game в щата живеят над 32 000 кафяви мечки (към тях спадат и мечките гризли) и около 100 000 черни мечки, както и намаляващ брой полярни мечки, поради което сравнително често може да ви се случи да видите някое от тези животни. Това е и една от причините за посещение на Аляска – да видите мечка в естествената й среда.

Едно от най-интересните места, където имате шанс да се доближите максимално до мечките, е националният парк Lake Clark. Броят посетители на този парк е само 23 000 души годишно (сравнете го с над 4 милиона души, които посещават Йелоустоун всяка година, например), тъй като е разположен в отдалечена местност, до която няма път и до която може да се стигне само с малко самолетче или с лодка.

Тук гидовете ще ви инструктират как да се държите, когато мечките са наблизо и ще обикаляте заедно с тях, за да видите тези величествени създания. Трябва да се движите винаги в група и да пазите известна дистанция, както и тишина, когато наоколо има мечка. В националните паркове идеята е да не пречим на дивите животни и да не ги превръщаме в питомни, поради това е важно да можем да наблюдаваме, без да им се бъркаме кой знае колко.

Ако не им се натрапвате, в повечето случаи мечките просто ще си правят техните мечешки работи, без да ви обръщат особено внимание. Ще си ловят риба, ще се разхождат по плажа, ще си търсят боровинки и ще ви игнорират, особено през есента, когато са се понахранили в подготовка за зимата. Риск винаги има, разбира се. Ако сте сами в дивото и видите мечка, хубаво е да се опитате да се отдалечите, без да тичате. Движете се настрани, направете така, че да изглеждате големи, вземете на ръце децата, движете се в групи. Особено важно е да не изоставяте раницата си и да не допускате мечката да достигне до храната ви. Повечето хора от Аляска ни казаха, че спреят за мечки е доста ефективен и работи по-добре от оръжие. Това е силен лютив спрей за самозащита, който може да ви спаси, ако мечката се приближи много или пък иска да се добере до наловена от вас риба или запаси от храна. На тази страница или тази страница има полезна информация за вашата сигурност в земите на мечките, за да сте в безопасност и да се насладите максимално на вашата разходка в дивото.

В Аляска ще видите и още животни – птици, вълци, катерици, риби, видри, морски свине и китове. Ще бъдат навсякъде около вас във вашето пътуване, като спътници от природата, с които ще се запознаете с удоволствие, но от уважително разстояние.

2. Ледниците

В Аляска има над 27 000 ледници и около 87 000 кв.км. ледниково покритие според National Snow and Ice Data Center и тези удивителни “реки от лед” са част от същината на тази далечна земя. Един от най-хубавите дни, които прекарах в Аляска, беше на лодка из пролива Принц Уилям (Prince William Sound), плавайки от глетчер до глетчер и наслаждавайки се на величествени ледени пейзажи и игриви видри и морски свине, препичащи се на скали и парчета лед, плуващи из водата. Тук има над 100 наименовани ледника, от които може да си избирате! Със сигурност това не е панорама, на която може да се натъкнете в България.

А ако искате ледник на сушата, това също е възможно – представям ви глетчера Матануска, върху който може дори да се разходите.

3. Денали

Националният парк Денали е може би най-известният парк на Аляска, който се посещава от над 600 000 души на година с надеждата да видят така наречените “Големи 5” или “The Big Five” – мечка, елен карибу, американски лос, вълк и овен на Дал. Ние видяхме четири от тези пет животни и може би щяхме да успеем да видим всички пет, ако нямаше съществуващ проблем с вълците поради скорошното разрешение за лов на тези животни в земите около парка, които преди са били буферна зона (повече за проблема можете да прочетете тук).

Другото, което всеки посетител мечтае да види, е самият връх Денали, но само 30% от хората успяват да зърнат дори и част от него, тъй като често е покрит с облаци, а само около 10% го виждат без нито едно облаче. Тук вече извадихме късмет и влязохме именно в тези заветни 10%. Денят беше ясен и слънчев и сутринта най-високият връх в Северна Америка се извисяваше величествено заснежен на фона на безоблачно небе. По-късно около него се оформиха съвсем малки на вид облачета, които обаче не успяха да го скрият. Ако това не е гледка, заради която да посетите Аляска, не знам какво би било!

4. Малките самолетчета

Вече ги споменах по-горе, но ми се струва, че малките самолетчета, които прехвръкват из дебрите на Аляска, заслужават да бъдат отделна точка в класацията. Ако живееш дълбоко в дивото, най-вероятно няма как да се придвижваш по друг начин, освен с някоя Cessna или може би с лодка. Поради това има толкова много хора в Аляска, които имат собствени самолетчета и разчитат на тях, за да се придвижват до дома или до рибарските си или ловни колиби. Полетът с този мини летателен апарат е супер интересен и живописен, но и малко по-турбулентен от това, с което сте свикнали при по-големите самолети. Да кацнеш направо на плажа или във водата си е преживяване, което рядко ще имате на много други места.

5. Живот сред природата

Както често съм казвала, едно от най-ценните неща в пътуването е да се докоснеш до различен начин на живот и да погледнеш света през други очи. Хората, които се влюбват в Аляска са онези, които усещат зова на дивото по един или друг начин. Някои от тях са фотографи и биолози, а други са ловци и трапери. Някои искат да се наслаждават и спортуват сред природата максимално, а други просто искат да бъдат сами с нея в най-отдалеченото кътче на щата, докъдето няма път и не може да стигне никой натрапник. Не мога да си представя да живея на това отдалечено крайче на света, но много от тези заселници не биха го сменили за нищо на света.

Хората от Alaska Homestead Lodge, където бяхме отседнали, за да наблюдаваме мечките, трябва да летят със самолета си, само за да си напазаруват от магазина. Можете да си представите, че те не правят това всеки ден, а по-скоро веднъж на няколко семдици или дори веднъж в месеца. В хижата има генератор, кладенец и градина, в която се гледат зеленчуци, а рибата за вечеря се лови от близката река. Ако времето се развали, няма как да напуснеш мястото, защото самолетът няма да има как да излети. Това е живот, който повечето от нас не могат да си представят, но за тези хора е ежедневието, без което не могат. Именно това ще видите в Аляска – един съвсем друг мироглед, които на свой ред ще обогати вашия.

И обещаната допълнителна причина – северното сияние!

Няма гаранция, че ще го видите, особено извън полярния кръг, но обещавам, че си заслужава опитите и чакането. В Аляска видяхме доста слабо сияние тази година, но като знам какви красоти съм виждала в Норвегия (прочетете тук и тук), няма как да не сложа удивителното явление като още една причина да посетите северните ширини на този щат. Ловът на сияние в Аляска е също толкова популярен, колкото гледането на мечки или китове, а и можете да го правите, докато си пийвате горещ шоколад под осеяното със звезди небе. Само се облечете топло!

Северно сияние около Whittier, Аляска

Закачи в Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *