Как може човек да опише чувството да плуваш с морски костенурки сред коралови рифове около Хавайските острови? Ето това е момент, заради който си струва да изминеш хиляди километри – момент на удивление и вълнение, миг, в който осъзнаваш, че наистина си част от природата. Това не са питомни животни, които са дресирани да си играят с хората. Макар да са свикнали да виждат гмуркачи, те си остават обитатели на дивото, които за момент споделят с теб водата и света си. Ако в този момент не се почувствате в едно със земята и всички живи същества, то може би никога няма да можете да го направите. В края на статията ще можете да видите и видео от гмуркането ни – дано така да успея да ви предам малко от незабравимата емоция.

Шнорхелингът е задължително занимание, когато си на остров Мауи. Всъщност на много от плажовете можеш спокойно да влезеш във водата и да се гмуркаш сред корали и костенурки, тъй като подводният живот около вулканичните острови е богат. Но всеки ден много хора избират да се качат и на някоя от лодките, които правят шнорхелинг екскурзии в кратера Молокини близо до Мауи и в местността Turtle Arches (арките на костенурките), наречена така заради специфичните подводни скални форми.

Кратерът Молокини е частично потопен под водата, така че отгоре се вижда единствено ръбът му под формата на полумесец. По този начин гмуркачите са защитени от големи вълни и от силните океански течения и мястото е подходящо за шнорхелинг, водолазно гмуркане или кръстоската между двете – “снуба” (snuba = хибрид между snorkel и scuba). При снуба кислородът плува на повърхността на водата на надуваема лодка, а гмуркачът слиза до дъното като диша през дълъг маркуч. На снимките можете да видите един водолаз с бутилка кислород и един снуба гмуркач, който разглежда дъното отблизо без да трябва да носи на гърба си тежка апаратура.

Най-добре е да се отиде в кратера Молокини сутрин, тъй като следобед ветровете често правят условията неподходящи за плуване. Така всеки ден лодките отплават от пристанището около 7 сутринта с ентусиазирани шнорхелинг маниаци и хора, които са решили да изпробват снуба гмуркането. Ние избрахме фирма Aqua Adventures, за която бях чела много добри отзиви. Групата не беше огромна, за разлика от тези на някои от другите лодки, а освен това корабчето беше бързо и персоналът – компетентен, любезен и включващ експерти по снуба. Някои други опции са Pride of Maui, Four Winds и Maui Magic, но Four Winds отива само до кратера на сутрешното си пътуване, без местността на костенурките, което според мен е огромен недостатък.

Кратерът беше красив, а близо до показващия се над водата ръб рифът беше доста близо до повърхността. Така можеше да се видят отблизо коралите и рибките, дори ако се рееш само на повърхността. Водата не е супер топла, но не е и ледена. Ако се движиш повече, би могъл да се гмуркаш спокойно по бански, но много хора избират да си наемат неопренов костюм с къс ръкав, за да им е по-комфортно за дълъг престой в морето.

Очаквах, че Молокини ще ме впечатли много, тъй като това е основна природна атракция в близост до Мауи. Винаги е прекрасно да поплуваш сред рифовете и да погледаш местните риби, които са ендемични за Хаваи, но всъщност много по-удивително и неповторимо ми се стори изживяването в Turtle Arches. И друг път съм виждала подобни големи морски костенурки на плажове близо до Бодрум в Турция, където те отиват да снасят яйцата си, но усещането да плуваш рамо до рамо с такива животни беше неповторимо. Още с пристигането ни на мястото, което е в близост до Макена, видяхме поне 10 костенурки, които си релаксираха на дъното или се почистваха една друга на малки групички. След като поплувахме наоколо и ги гледахме от повърхността обаче, те започнаха една по една да изплуват, за да си поемат въздух. Тогава се озовахме в море от костенурки, които се реят спокойно заедно с теб. Удивително!

Беше страхотно, че плуването с костенурките беше втората част на шнорхелинг екскурзията ни, защото беше истинската черешка върху тортата. Качихме се обратно на борда с огромни усмивки, а на връщане към пристанището се излегнахме на носа на лодката, попивахме слънчевите лъчи, пийвахме Май Тай и си казахме “Каква прекрасна сутрин!”

Закачи в Pinterest:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *